מושבי בטיחות לרכב
המספרים הנמדדים בעולם הם מספרים קשים. מרבית מקרי הפציעה והמוות בקרב ילדים נגרמים כתוצאה מתאונות דרכים. בחלק גדול מהמקרים מושב הבטיחות הוא המרכיב היחידי העומד בין הילד לבין תוצאה הרת אסון – פגיעה גופנית או גרוע מכך.
לכן, בעת בחירת מושב הבטיחות לילד חשוב להתאים אותו לגיל ולמשקל הילד, להתקין אותו כהלכה ברכב ולהכיר את ההבדלים בין מושבי הבטיחות השונים.
התאמה לגיל ולמשקל הילד:
התאמה של סוג מושב הבטיחות לגיל ולמשקל הילד חשובה לעין ערוך, גם מבחינת נוחות הישיבה וגם כדי לאפשר הגנה מירבית של הילד בעת פגיעה. התקן האירופאי ECE R44\04 ממיין את סוגי מושבי הבטיחות על פי גיל ומשקל:
מושבי בטיחות השייכים לקבוצה 0: מושבי בטיחות אלה מכונים סלקל ומיועדים לתינוקות בגילאי 0-1 שנים או עד למשקל של 9 ק”ג.
מושבי בטיחות השייכים לקבוצה 0+: מיועדים לתינוקות השוקלים עד 13 ק”ג
מושבי בטיחות השייכים לקבוצה 1: מיועדים לפעוטות השוקלים עד 18.5 ק”ג
מושבי בטיחות השייכים לקבוצה 2: ילדים במשקלים של 15-25 ק”ג
מושבי בטיחות השייכים לקבוצה 3: ילדים במשקלים של 22-26 ק”ג
ישנם לא מעט מושבי בטיחות שמתאימים ליותר מקבוצת גיל/משקל אחת. חשוב לוודא שהמושב אותו אתם רוכשים אכן מתאים לכך וכי הוא עומד בתקנים בינלאומיים המחייבים עמידה במבחני ריסוק במהירות של לפחות 50 קמ”ש.
עבור ילדים שלא מלאו להם עדיין 8 או שהגיעו לגובה של 145 ס”מ, יש לדאוג למושב הגבהה המכונה בוסטר. הבוסטר מספק לילד את תוספת הגובה הנדרשת לו כדי להיחגר כמבוגר, אך אינו נחשב למושב בטיחות.
סוג ההתקנה:
ישנם 2 סוגי התקנה עיקריים של מושבי הבטיחות ברכב. שיטת ההתקנה הראשונה היא עיגון המושב לכיסא הרכב באמצעות חגורת הבטיחות. השיטה השנייה היא באמצעות חיבור בקליק לבסיס מושב המחובר באופן קבוע לשילדת הרכב. מקורה של שיטת התקנה זו היא בארה”ב והיא מכונה
אופי ההתקנה משתנה בהתאם לגיל הילד. תינוק עד גיל שנה או עד 9 ק”ג צריך לשבת ברכב כשפניו ממוקמים כנגד כיוון הנסיעה. בטוח יותר למקם את מושב הבטיחות במושב האחורי כדי שלא ליצור הסחת דעת עבור הנהג. ניתן להיעזר במראה או באביזרים ייעודיים אחרים כדי להיות מסוגלים לראות את פני הילד בזמן הנסיעה. במידה והחלטתם בכל זאת למקם את הכיסא במושב שעל יד הנהג, זכרו כי אסור לעשות זאת על מושב אליו צמודה כרית אוויר – דאגו לנטרל או לבטל אותה (בחלק מהרכבים אין אופציה לניתוק עצמי ואז נדרש לפנות למוסך מורשה).
את מושבי הילדים שגילם מעל לשנה או שמשקלם מעל ל-9 ק”ג יש למקם כשפני הילד מופנים לכיוון הנסיעה. גם כאן ההמלצה היא למקם את מושב הבטיחות במושב האחורי ובכל מקרה לא מול כרית אוויר.
זכרו, הקפדה על התאמה בין מושב הבטיחות לילד ועל התקנה נכונה עשויה להציל חיים.
נסיעה בטוחה,
רפי שיש